Grote bomen verplanten? Lees eerst deze tips!
21.03.2022

Wil je je tuininrichting herzien en staat die oude den of notenboom in de weg? Laat 'm niet meteen verwijderen: hij komt op een andere plek ongetwijfeld beter tot zijn recht. Een grote boom succesvol verplanten is een uitdaging maar zeker geen mission impossible. Bij Tuinen Brouckaert gaven we al heel wat bomen een nieuwe bestemming en delen we daar graag ons advies over!

Grote bomen verplanten Tuinen Brouckaert

First things first: controleer de grond

Ga eerst even na of de boom de nodige plaats heeft om verder te groeien op de nieuwe locatie. Verlies ook zaken als een goede vochtopname, de waterhuishouding, de zuurtegraad van de bodem, de lichtinval en de aanwezigheid van voedingsstoffen niet uit het oog.

Check? Dan kunnen de graafwerken van start gaan. Maar niet vooraleer er gecontroleerd werd of er leidingen onder de grond liggen om problemen tijdens de opgravingen te vermijden. Indien er leidingen aanwezig zijn, zal er iets delicater te werk gegaan moeten worden en zal er aangepast graafmateriaal nodig zijn. Bij Tuinen Brouckaert beschikken we over een kluitenrooier, een machine op maat gemaakt om de boom met alle wortels zonder grote beschadiging uit de grond te halen en te verplaatsen.

Grote bomen verplanten 3 Tuinen Brouckaert Declerck AF f OTOGRAFIE 12

Veilig verplaatsen

Vergewis je ervan dat de boom niet uitdroogt, vervriest of beschadigd wordt tijdens het transport. Ook een te zoute omgeving kan nefast zijn voor de boom, denk maar aan een boom die naar een kustgebied verplant wordt. Een boom is een levend organisme en kan lijden onder de "verplantingsschok", oftewel een te bruuske ommezwaai in de leefomgeving van de boom.

Je merkt het al: een boom verplanten doe je niet zomaar. Als je zelf handmatig begint te graven met een spade, loop je het risico de wortels ernstig te beschadigen, waardoor de boom zal sterven. Voor grote bomen geef je deze taak beter uit handen, zodat hij veilig verwijderd kan worden en optimaal tot z'n recht kan komen in de nieuwe leefomgeving.

Sioen Industries

Onlangs deed Sioen Industries, een technisch textielbedrijf uit Ardooie, een beroep op onze diensten. Sioen hecht veel belang aan een groene omgeving en liet hun vernieuwde parking niet ten koste gaan van het milieu. We verplaatsten vijftien loofbomen van de parking naar een ander gebied nabij het hoofdkantoor. Bovendien zullen de werknemers van Sioen kunnen genieten van hun lunchpauze in de schaduw van de verplante loofbomen. Een win-win als je 't ons vraagt!

Zelf ook een boom in je tuin staan die je liever niet wil omhakken? Groot gelijk! Neem contact met ons op, dan bekijken we samen hoe we dit het best aanpakken.

Akkoord