In gesprek met Robert Brouckaert, grondlegger van Groen Groeien
14.12.2022

In 2008 werden de fundamenten gegoten van de vakvereniging Groen Groeien. De grondlegger van dit alles, Robert Brouckaert, vertelt fier over hoe alles begon. Nu alle bestuursleden de revue zijn gepasseerd, graven we even dieper in het verleden van Groen Groeien en komen zo uit bij Robert Brouckaert. Hij stond aan de wieg van de vereniging en zag Groen Groeien groeien van een mooie baby tot een stevige knaap die er staat in het landschap. Een reis door de tijd.

In gesprek met Robert Brouckaert grondlegger van Groen Groeien Tuinen Brouckaert

Je bent de oprichter van Groen Groeien. Hoe is alles in zijn werk gegaan?

"Ik was voorzitter van Sint-Fiacre in Kortrijk en ik had daaronder graag een nieuwe vereniging gestart met jonge mensen. Er was echter - op één na - niemand in die vereniging die daarin wou mee gaan. Samen met David Lannoo, die ook in het bestuur zat, hadden we het plan een compleet nieuwe vereniging op te richten. Ik heb eerst overlegd met de voorzitter van AVBS met de vraag of er kans was om daarmee door te gaan. Bij AVBS raadden ze ons aan contact op te nemen met Piet Vanthemsche, toenmalig voorzitter van de Boerenbond. Hij stond er ten volle achter waarna ik het bij Sint-Fiacre heb voorgelegd. Daar waren ze er niet voor te vinden waardoor ik mijn ontslag gaf en met de nieuwe vereniging ben gestart. Beetje bij beetje zijn we van de grond gekomen. We hadden al snel een jong bestuur met 8 à 9 mensen. De vergaderingen gingen door bij mij thuis. Kort na de start kwam David met de naam Groen Groeien en zo was de vereniging geboren.

We regelden al snel een uitstap naar een bedrijf in Nederland waar ze grassoorten kweken. We legden een bus in omdat ik er van overtuigd was dat we makkelijk meer dan 30 mensen zouden vinden. Uiteindelijk raakten we aan 20-25 mensen. We werden er hartelijk ontvangen, hadden er een heel leuke tijd en voor we het wisten kwamen er leden bij. In amper anderhalf jaar zaten we over de 80 leden.

Na een paar jaar als voorzitter vond ik het tijd voor vernieuwing. Ik gaf mijn ontslag als voorzitter waarna Marc Galle mijn functie heeft overgenomen. Nu maak ik geen deel meer uit van het bestuur maar de organisatie blijft me boeien. We zijn nog steeds lid en zien er elke dag de voordelen van.

We hebben veel te danken in die evolutie aan Piet. Hij heeft ons financieel ondersteund en stond altijd klaar met advies. Als ik iets niet wist, dan belde ik hem en kon ik weer verder. Zowel de Boerenbond als AVBS hebben ons de nodige duwtjes in de rug gegeven. Zonder hen zou Groen Groeien er niet zijn geweest."

In gesprek met Robert Brouckaert grondlegger van Groen Groeien Tuinen Brouckaert 2

Zijn er evoluties binnen de vereniging die je niet had verwacht?

"De vereniging is sneller gegroeid dan ik had durven hopen. Nieuwe leden aanwerven is niet altijd evident. De jonge impuls die er was heeft voor een snelle groei gezorgd. De uitstappen en nuttige vergaderingen hebben daar natuurlijk ook toe bijgedragen. Met een jong en goed bestuur achter me liep dat heel vlot. Het starten van ons eigen vakblad heeft voor mij ook een grote impact gehad op het landschap van de tuinaanleg. Als je als vereniging naar buiten kunt komen met een eigen magazine, dan zet je meteen iets neer om mensen te overtuigen."

Je startte in 1977 in de tuin-sector. In hoe verre heb je die sector zien veranderen?

"Je kunt de tijden niet meer vergelijken. Alles is grondig veranderd. Als we vroeger de aanleg van een tuin op ons namen, stelde dat niet zo veel voor vergeleken met nu. Er werden aannemers gezocht voor alle specifieke onderdelen maar nu wordt verwacht dat je alles kan. Je moet kunnen metsen, elektriciteit aanleggen, rioleringswerken uitvoeren... Daar heb je dan ook het materiaal voor nodig. Vroeger hadden we een bakwagen, een schop en een spade en we waren vertrokken. Alles zit nu in één pakket."

"Tuinaanleg is niet meer zoals vroeger. Nu creëren we bijna kunstwerken."

Mocht je de tijd kunnen terug draaien, zou je iets anders aanpakken?

"Ik zou het anders móeten aanpakken omdat de mentaliteit helemaal veranderd is. Als we bij klanten kwamen, schreven en tekenden we wat op een kladblaadje en we konden starten. Nu is dat ondenkbaar geworden. Mensen willen weten hoe alles er zal uitzien, je moet met een half schilderij komen of je krijgt het niet meer verkocht. Wij hadden vroeger die skills niet maar de vraag was er ook niet. Groen Groeien heeft daar ook een grote rol in gespeeld. Door de koppen samen te steken leer je veel van elkaar en kom je tot een andere aanpak."

Waar ben je het meest fier op als je op je loopbaan terug kijkt?

"Dat we klanten hebben die ik 40 jaar geleden heb binnen gehaald en nog steeds klant zijn. Dat geeft me een enorme voldoening. Daarnaast ben ik heel fier dat mijn kleinkind mee in de zaak is gekomen. De derde generatie is nu aan de slag in de zaak en dat vind ik een pluim! Dat zorgt er ook voor dat ik niet kan stoppen, ik ben 78 en kan het niet los laten. Iets wat je ziet groeien, doet deugd. Aan die groei zie je ook dat de sector veel meer gewaardeerd wordt dan vroeger. Waar vroeger tuinaanleg voorbehouden was voor de elite, zit je nu overal te werken. Kleine tuintjes werden vroeger door de eigenaars zelf onderhouden maar nu vinden die ook de weg naar de tuinaanlegger."

Dit interview verscheen in de juli 2022-editie van Groen Groeien-magazine. Foto's © Pieter Clicteur Photography

Akkoord