Een zwemvijver of natuurzwembad: zo maak je je keuze
24.08.2021

Wil je je tuin upgraden met een natuurlijke waterpartij, dan zit je bij Tuinen Brouckaert goed. Als exclusief Biotop-verdeler kan je bij ons terecht voor de aanleg van zowel zwemvijvers als natuurzwembaden op maat. Twijfel je welk concept het best aansluit bij jouw wensen? Wij helpen je eruit!

AF Fotografie AF C5945

Het is waarlijk een luxe: zwemmen in natuurlijk zwemwater in de rust van je eigen tuin. Er zijn twee varianten die een ecologisch alternatief bieden voor het klassieke zwembad. Een zwemvijver, net als een natuurzwembad, biedt je evenveel verfrissing maar vergt geen chloor of chemicaliën dankzij een zelfreinigende werking. Waar het verschil tussen beide zit, leggen we graag aan je uit.

Hoe werkt een zwemvijver?

Met een zwemvijver kies je voor zwem- en groenbeleving ineen. Bij het ontwerp van een zwemvijver wordt in het algemeen een fifty-fifty verhouding tussen een zwem- en plantgedeelte aangehouden. Voor een goed functionerende zwemvijver is een minimale diepte van 180 cm nodig, terwijl de minimale grootte ongeveer 30 m² is.

De biologische zelfreinigende werking van Biotop-zwemvijvers is extreem effectief: de aanwezige planten nemen verontreinigingen in het water op. Natuurlijke waterorganismen zoals watervlooien, raderdiertjes en paramecia zorgen er bovendien voor dat voedingsstoffen voor algen en schadelijke bacteriën vernietigd worden. Die natuurlijke processen worden ondersteund en versterkt door technologie. Een carbonator voorziet de waterplanten op een natuurlijke manier van CO₂ en reguleert de pH-waarde in het water. Op die manier zijn chemicaliën totaal overbodig om een zwemvijver zuiver te houden. De technische componenten van een Biotop-zwemvijver vergen overigens weinig onderhoud en zijn eenvoudig te bedienen.

Redenen om voor een zwemvijver te kiezen:

  • de natuurlijke uitstraling van een vijver in combinatie met een functioneel zwemgedeelte
  • milieuvriendelijke, biologische waterzuivering zonder chemische middelen
  • energiezuinig gezien de beperkte aanwezigheid van technieken
  • weinig onderhoud en makkelijk te regelen systeem
  • watercirculatie door geluidsarme dompelpompen
  • ontwerp op maat met mogelijkheid tot integratie van een fontein of bronsteen

"Het plantgedeelte in je zwemvijver minimaal houden? Dat kan mits een uitbreiding van de technieken."

AF Fotografie AF C5997 AF Fotografie AF C5986

Hoe werkt een natuurzwembad?

Zwemplezier zonder chloor of ongezonde chemische producten: da's een natuurzwembad in een notendop. Het water wordt op natuurlijke wijze gezuiverd, in het geval van een Biotop-natuurzwembad door middel van twee afzonderlijke zuiveringskringlopen. De eerste rekent af met onzuiverheden op het wateroppervlak zoals gevallen bladeren en ander ronddrijvend vuil. In de tweede kringloop worden organische verontreinigingen afgebroken en wordt fosfor uit het water verwijderd. De eerste pomp draait alleen overdag, de tweede draait continu tijdens het zwembadseizoen. Zo zorgt de combinatie van deze kringlopen voor kristalhelder water én een laag energieverbruik.

In tegenstelling tot een zwemvijver, komt er bij een natuurzwembad dus geen plantgedeelte aan te pas. Hier doet puur de gescheiden watercirculatie zijn werk en zorgt een bio-compactfilter voor de afbreking van verontreinigingen door bacterieën. Ook de kleinste vuildeeltjes ontsnappen niet aan het natuurlijk zuiveringssysteem van Biotop: ze worden opgevangen door een boogzeefskimmer, een boogvormige zeef met mazen van 0,3 millimeter die overigens zelfreinigend is.

Redenen om voor een natuurzwembad te kiezen:

  • zwemmen in helder water zonder chloor of chemicaliën
  • milieuvriendelijke, biologische waterzuivering
  • energiebesparing door scheiding van de watercirculaties
  • watercirculatie door geluidsarme dompelpompen
  • filtermateriaal eenvoudig te vervangen
  • strak design op maat
AF Fotografie AF C5987
Akkoord